Intimiteit creëren door eerlijk te zijn over je schaduwkanten

Intimiteit creëren door eerlijk te zijn over onze schaduwkanten

We willen allemaal echt gezien worden. En tegelijkertijd proberen we allemaal onze imperfecties te verdoezelen. We laten een beeld zien van een succesvol persoon die zijn emoties kan reguleren, zichzelf in de hand heeft.

 

Schaduwkanten

Onze schaduwkanten zijn kanten van ons waar we niet trots op zijn, die we onderdrukken en soms zelfs voor onszelf verborgen houden zoals: vijandigheid, gierigheid, kwetsbaarheid, streberigheid, lui zijn, gulzigheid, consumptief zijn, sadisme, afhankelijkheid, hulpeloosheid, slachtofferschap, gemeen zijn, wraakzucht, seksueel zijn, dominant zijn, gelijk hebberig zijn, nep zijn, laks zijn, onderdanig zijn.

Deze kanten kunnen sociaal onwenselijk zijn, het kan zijn dat ze niet passen bij een religie op cultuur en daarom houden we die eigenschappen in de schaduw, voor onszelf en voor anderen. Maar deze verboden kanten hebben ook veel positieve aspecten die daardoor ook onderdrukt worden zoals: assertiviteit, doelgerichtheid, liefhebben en genieten, kwetsbaar zijn, een verschil willen maken, erotisch zijn, creativiteit, verbeelding, dapperheid, vitaliteit enzovoort.

Elke winkel heeft een etalage en een achterkant. In de etalage staan die dingen die we graag laten zien aan de ander. Maar die achterkant, achter dat gordijn, die is er ook. Daar zijn we zichtbaar zonder make-up, daar is zichtbaar wat er in de kelder zit. Door beide te laten zien krijgt onze geliefde ons helemaal, ook die kanten waar we ons wellicht voor schamen.

En die schaduwkanten, die heeft onze geliefde allang ervaren. Bewust of onbewust. Juist door die kanten te verbergen en te bagatelliseren ervaart je partner je als minder betrouwbaar en wordt argwanend. Door een masker hoog te houden ontstaat er afstand.

 

Schaamte

Schaamte gaat over ‘Ben ik OK in de ogen van de ander?’ Als je je ergens voor schaamt heb je het idee dat je in die ogen niet OK bent. En trek je je terug, houd je kwetsbaarheid en je schaduwkanten voor je. Schaamte is een hele sterke emotie die ons vastzet, die ons op onze plek houdt. Maar waar komt die schaamte vandaan? Vaak gaat om beeldvorming van buitenaf, boodschappen die je ouders je gegeven hebben. Zoals: ‘We gedragen ons netjes’, ‘We springen niet uit de band’, ‘We zijn keurig’. Of boodschappen die via school, boeken en social media zijn overgebracht. Het gaat allemaal over sociaal wenselijk zijn. Maar waarvoor zou je sociaal wenselijk zijn als je ook jezelf kunt zijn? Jezelf met alles wat mooi en wat lelijk is? Met alles wat je wel en wat je niet kunt? Juist, daarvoor moet je dus langs schaamte, moet langs wat je denkt dat anderen er van zullen vinden. Niet wat anderen mogelijk denken centraal zetten, maar uitkomen voor wie jezelf bent, voorbij de schaamte. Sterker nog: juist als je schaamte, schuld of ongemak voelt en je doet het toch, je uit je toch, zit je goed. Want dan volg je je eigen pad, dicht bij jezelf, en luister je niet naar de innerlijke stem die de sociaal wenselijke conventies en boodschappen van vroeger vertegenwoordigt. 

Door de schaduwkanten te erkennen hoeft onze geliefde daar niet meer naar opzoek en ontmoet je elkaar als een geheel persoon. Volwassen, zelfbewust van mooie en minder mooie kanten en niet beschaamd om alles te laten zien. De achterkant van de winkel laten zien geeft rust en werkt bevrijdend. Omdat je allebei niet meer perfect hoeft te zijn hoef je geen energie meer te steken in de schijn ophouden. En kun je ook de kwaliteiten gaan ontdekken die horen bij de schaduwkanten.

Laat de schaduwkanten zien. In hun rauwheid. Misschien bezwaard of eng, maar doe het. Het werkt bevrijdend en eert jullie relatie. Klik op de link voor de Oefening Schaduwkanten.