Dagelijkse knuffel
De oefening die aansluit bij concreet gedrag is dagelijks het geven (en ontvangen) van een knuffel. Let bij de knuffel op een aantal zaken:
Deze oefening kun je ook op de bank of in bed doen waarbij je naast elkaar gaat zitten of liggen en je hoofd op de schouder of de schoot van de ander legt.
Het invullen van de begeleidingsovereenkomst of de oefening Intenties en Verlangens
Hoe meer je durft te dromen, hoe meer je verlangt voor jullie relatie en van het traject, hoe waardevoller het wordt. Besteed dan ook veel aandacht aan deze vragen:
Volg je de online modules in combinatie met therapiesessies? Vul dan de begeleidingsovereenkomst in. Graag de begeleidingsovereenkomst uploaden onderaan een paragraaf.
Volg je de online modules zónder de therapiesessies? Doe dan de oefening Intenties en Verlangens
Het maken van jullie relatiebiografie (bonus)
Hiermee kijken jullie terug op jullie relatie aan de hand van verschillende vragen. Bijvoorbeeld: Wat zijn de sterke kanten van jullie relatie? Wat zijn bepalende momenten geweest?
Je kunt de biografie samen maken of apart en het dan later samen bespreken.
De verwenlijst – omdat je niet in elkaars hoofd kunt kijken
Echt even aandacht aan elkaar besteden schiet er zo gemakkelijk bij in. En vaak hebben we wel een verlangen naar contact en aandacht maar weet onze partner eigenlijk wel wat we willen? Met deze oefening komen jullie erachter wat je allebei wilt zodat je dat aan elkaar kunt geven.
De belangrijkste schakel van het traject zijn jullie zelf – hoe meer je in het traject stopt, hoe meer je er uit krijgt. Je maakt als het ware je eigen landkaart, je eigen gebruiksaanwijzing. Zodat je kunt zien waar patronen vandaan komen, wat bijvoorbeeld je rode knoppen zijn en welke nieuwe gebieden je wilt bereiken. Door een ander paadje te gaan lopen dan dat je eerder altijd deed.
Om te kunnen groeien als individu en in jullie relatie zijn er in de basis drie dingen nodig:
Hoe meer je je bewust wordt van je eigen patronen en geitenpaadjes, hoe beter je andere keuze kunt maken. Wat moet je doen om het fijn te hebben? En welke knoppen, als ze worden ingedrukt, leiden tot ellende? Hoe beter je je eigen landkaart kent, hoe beter je keuzes kunt maken die bijdragen aan een fijne relatie.
Alles begint met een idee, een verlagen, een intentie, dit traject ook. En als het moeilijk wordt vergeten we de intentie vaak. ‘Laat maar zitten’, denk ik dan. En dat helpt natuurlijk niet. Om te kunnen groeien is het nodig om steeds weer terug te gaan naar je intentie, juist als het lastig is. OK, hij of zij haalt nu het bloed onder mijn nagels vandaan, ik ga dit nu niet laten escaleren, ik ga even een rondje lopen.
Groeiend bewustzijn en je intentie worden alleen zichtbaar en voelbaar als zich dat ook uit in gedrag. Inzicht in waar patronen vandaan komen is belangrijk maar daarmee is het nog niet meteen anders. De inzichten moeten gecombineerd worden met intenties, acties en oefenen om een andere dynamiek in jullie relatie te krijgen.
Dit hoeft niet heel groot te zijn. De grote dingen zitten namelijk vaak in het kleine. Niet de strijd aangaan maar van binnen tot 10 tien tellen ziet niemand maar heeft wel veel effect. De verleiding weerstaan om voor de TV te ploffen is een grote stap maar die interne strijd is niet altijd zichtbaar en voer jezelf. De uitkomst heeft wel grote effecten. Op je eigen gevoel en op jullie samen. Na een avondje bankhangen voel je je heel anders als na een fijne intieme avond samen.
Bij alle drie de onderdelen hoort een oefening(en):
Je relatie gaat 24 uur per dag door en het traject daarmee ook, alleen hoef je gelukkig niet 24 uur per dag actief met het traject bezig te zijn. Zo gaat het met je relatie ook niet. Wat moet je dan wel doen?
Het volgen van de modules en het doen van de oefeningen
Het volgen van de online modules kun je in eigen tijd en tempo doen. De video’s en het aanvullende materiaal per module heb ik zo compact mogelijk gemaakt. Daardoor heb je voor het bekijken van elke module ongeveer een uur nodig. Daarnaast staan er in de modules oefeningen. Dat varieert van schrijfoefeningen tot oefeningen op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Mijn advies is om in het begin van het traject samen één avond per week aan het traject te besteden en de avond in de agenda te zetten. Die avond gebruik je dan om de module te bekijken, de oefeningen te doen en erover te praten. Als je er de tijd voor neemt, en dat is nodig, dan heb je op die manier ongeveer twee avonden, of middagen als je dat fijner vindt, nodig per module. En kun je de 7 modules dus in een maand of vier doorlopen.
Daarnaast zijn er oefeningen die je dagelijks doet maar die niet persé veel tijd kosten. Zoals bijvoorbeeld het geven van een knuffel, het geven een compliment of het bespreken van de dag. Dat is even bewuste aandacht voor elkaar die niet veel tijd kost maar wel effect heeft op jullie relatie.
Mijn advies is om voor de we-time uit module 5 ook een avond per week te nemen, maar dat duurt nog even, eerst met de basis aan de slag.
Ja, het gaat ongemakkelijk zijn. In het begin is de knuffel misschien wel ongemakkelijk of de avond met elkaar. Juist in het wel doen van die ongemakkelijke dingen zit de groei. Daarmee maak je de speelruimte van jullie relatie weer groter. Dat is ook wat er bedoeld wordt met dat een relatie hard werken is. Hard werken om die ongemakkelijke dingen aan te gaan en soms hard werken om je juist in te houden.
Naar het ongemak toe. Bereidheid om te onderzoeken en het eigen bewust-zijn te vergroten
Een mooie metafoor is ‘het meer van ongemak’. Ongemak vinden we vaak lastig en vermijden we vaak liever. Maar daarmee is het niet weg. En het vervelende is dat er steeds een stukje of gebiedje met ongemak bij komt, waardoor je op een gegeven moment niet meer vrij in het hele meer kunt zwemmen.
Het hebben van een fijne relatie vraagt juist om naar het ongemak toe te gaan. Te onderzoeken wat er gebeurt. Contact te maken met gevoelens en te vertragen. Dan krijg je inzicht in wat er gebeurt, waarom je doet zoals je doet en verruimt je bewust-zijn.
Helemaal eerlijk zijn en waarnemen wat er is
Helemaal eerlijk zijn over hoe het echt is. Dat gaat niet over de ander voor rotte vis uitmaken, wel eerlijk zijn over hoe je je voelt, hoe dingen overkomen, je eigen onhandigheden etc. Als we eerlijk zijn kan groei ontstaan. Niet leuk, soms heel naar maar werkt wel louterend.
Lukt het oefenen niet? Onderzoek dan wat je tegenhoudt, daar zit vaak belangrijke informatie omdat je daar eerder ook stopte. Welke situatie, gedachten of gevoelens spelen er dan die je tegenhouden? Schrijf ze op voor jezelf en bespreek het met elkaar. Juist als je merkt dat je stagneert is het een goed idee om even contact met mij op te nemen.
Volg je de online modules inclusief de live sessies? Upload dan voor elke sessie je reflectieverslag.
Neem gedurende het traject geen grote besluiten over je relatie
Neem geen besluiten over uit elkaar gaan, apart gaan wonen of scheiden. Twijfel aan je relatie is heel normaal, dat hebben we allemaal wel eens. Maar neem geen besluiten. Neem de twijfel, als die er is, waar en onderzoek waar die vandaan komt. En gebruik de inzichten om aan jezelf en de relatie te werken. Het traject werkt alleen als je liefde tussen jullie een kans geeft en geen grote besluiten neemt over jullie relatie.
Verwacht geen wonderen
Het helpt om je te realiseren dat het tijd kost om samen een nieuwe verbinding te creëren. Uit elkaar groeien kost tijd, weer naar elkaar toegroeien ook. De patronen die hebben geleid tot de verwijdering of het onbegrip zijn ook niet meteen weg. Vaak is het lastiger om oud gedrag af te leren dan om nieuw gedrag aan te leren. Geef het tijd en kijk met mildheid naar je eigen worsteling.
Jouw acties van de ander af laten hangen
Laat je houding en acties niet van de ander afhangen, focus op je eigen inbreng in de relatie. Als je je acties van de ander af laat hangen kom in je negatieve vicieuze cirkel. Ja je partner kan chagrijnig zijn en zijn of haar dag niet hebben. Als jij dan ook het bijltje erbij neergooit
Opgeven als het niet lukt
Zorg dat je niet opgeeft en stil valt en met vragen rond blijven lopen. Natuurlijk gaat dit proces precies die situaties opleveren waar jullie eerder niet uitkwamen en stil vielen. Dat geeft niet, dat hoort erbij. Alleen blijf nu niet met de vragen rondlopen maar spreek je uit en stel ze aan jezelf, aan elkaar en aan mij.